27-09-08

Informatienamiddag

Op donderdag 16 oktober 2008 van 13.30 tot 16 uur in het BEMT, Kleinhoefstraat 6, 2440 Geel is er een informatienamiddag: omgaan met Angst. Als je geconfronteerd wordt met een ongeneeslijke ziekte of een chronische aandoening, kom je allerlei specifieke angsten tegen. Angst voor het resultaat van het onderzoek, voor je relatie, voor bestaanszekerheid of angst voor de toekomst… Mogelijk ga je ook denken dat je er alleen voor staat: jij met je ziekte en jij met je angst voor je ziek-zijn en alle consequenties. Maar iedereen kent angst, kleine of grote angsten. Angst voor spinnen of blaffende honden, angst voor ontslag of een relatiebreuk, angst dat er iets gebeurt met één van je kinderen, je partner of je ouders… Alleen praten we er weinig over. Angst is een gevoel, net zoals kwaadheid, verdriet en blijheid. Dikwijls hebben we een oordeel over onze angsten: ze zijn lastig, we willen ze niet. We doen dan wel eens alsof ze niet bestaan of we gaan ertegen vechten. Soms overspoelen ze ons en geraken we wel eens in paniek. Een andere mogelijkheid is angst toelaten, angst in de ogen kijken zonder erin te verdrinken. Dit is een keuze, een levenshouding van vertrouwen toelaten en leren mobiliseren. Niet simpel, maar oefening baart kunst. Mogelijk kunnen we niet kiezen wat er gebeurt in ons leven maar we kunnen wél kiezen hoe we ermee omgaan. Op die manier zijn we nooit slachtoffer van de omstandigheden, maar hebben we altijd een keuze. Of kortweg, angst is het tegenovergestelde van vertrouwen, en vertrouwen kunnen we leren mobiliseren.
In deze infosessie staan we stil bij volgende thema’s
Wat is angst eigenlijk? Waar in je lichaam voel jij je angsten? Hoe ga je om met je angsten? Heb je een oordeel over je angsten?
Welke nadelen van angst ken jij? Heeft angst ook voordelen? Welke zijn dat?
Wat leren we in onze kinderjaren over omgaan met angst? En werkt dit? Hoe gaat onze westerse cultuur om met angsten?
Bestaat er een andere mogelijkheid? En welke is dat dan? Kan je dat leren? En hoe doe je dat? Wat werkt voor jou?
Aan de informatienamiddag kunnen zowel langdurig zieke als gezonde personen jonger dan 65 jaar deelnemen.
Kostprijs voor spreker en koffie of thee tijdens de pauze:
€ 2,5 voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming
€ 5 voor CM-leden
€ 8 voor niet CM-leden
Inschrijven kan bij Ziekenzorg CM Turnhout op het nummer 014 40 34 76 of via mail ziekenzorg.turnhout@cm.be of www.ziekenzorg.be.

15:48 Gepost door Maria in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.